SVAR PÅ DERES SPØRSMÅL

Hei på dere! 
I går la jeg ut en story hvor man kunne stille litt spørsmål. I og med at jeg mottok flere spørsmål enn jeg orker å svare på på telefon (hater å skrive langt på telefonen), tenkte jeg at det var greit å samle dem opp her. 

Har du flere spørsmål eller ble ikke ditt spørsmål besvart, send meg en melding på IG eller kommenter i kommentarfeltet, så skal jeg svare så godt jeg kan. 

Hva var temaet for møtet du var på?
Skjønner godt at dere lurer, og er litt teit av meg å si A og ikke B, men jeg er så gira så jeg hadde så lyst til å dele litt av det. Noen har en idé om det, men foreløpig har jeg ikke fortalt ordentlig hva det handler om. Men lover å komme tilbake med det så fort jeg vet noe mer og kan fortelle det.

Hvor gammel var du da du begynte å jakte?
Jeg tok jegerprøven i fjor, så jeg var 23 år gammel.

 

Har du noen tips til mat på tur? (Ikke real turmat).
Det kommer veldig an på hva slags tur og når på året det er snakk om. På sommeren liker jeg best å fiske. Også har jeg med potetmos og supper som jeg kan spise om jeg ikke får fisk, eller legge til om fiskelykken er på min side. Forskjellige gryteretter er også godt å ha med, som jegergryte med reinskav eller elgskav for eksempel, pastagryte, pølsegryte osv. Har du noe vilt i fryseren kan du lage deg en skikkelig middag! Jeg har også hatt biff med på tur med stekte poteter, det er upåklagelig. Du kan også tørke mat selv og lage din egen Real Turmat med egne ingredienser. Det er både godt og miljøvennlig!

 

Hvor i landet skal du jakte rype?
Jeg har ikke planlagt noe jakt i år, rett og slett fordi jeg timeplanen min er så full framover. I tillegg kan jeg ikke ha med Sarek på jaktturer, så da prioriterer jeg heller å dra på tur med han. Jeg kjenner heller ikke så mange andre jenter som jakter, noe jeg gjerne ønsker da jeg kunne tenkt meg å dra på jakt med jenter.

 

Hva studerer du?
Jeg studerer bachelor i journalistikk på Høyskolen Kristiania.


Hvilket bålstativ (tripod) til bål må man velge?
 

Det har jeg aldri brukt, så det kan jeg dessverre ikke svare på.

 

Har du testet hammock-camping? Hva syns du om det?
Jeg har ikke testet å sove i hengekøye på tur enda, men det blir nok noen slike turer i høst her hjemme i området. Håper på å få til litt hengekøyeturer de neste ukene. Men det ser veldig koselig ut!

 

Beste turplasser i midt-Norge? 
Jeg har ikke vært på så altfor mange turer i midt-Norge, uten om Trollheimen og Femundsmarka. Trollheimen er helt fantastisk! Anbefales på det sterkeste!
Nærmeste midt-Norge jeg kommer, som jeg har flere erfaringer fra, er forskjellige områder i Østerdalen/Stor-Elvdal. Vet ikke om disse beregnes som midt-Norge helt, men.

Hvor gammel er du og hvor bor du?
Jeg er 24 år og akkurat nå bor jeg hjemme i Bærum.

 

Hvordan har du klart deg med det økonomiske? Med tanke på mye turutstyr, hund osv?
Før selve prosjektet mitt så jobbet jeg 80% og sparte opp en del penger der. I tillegg har jeg fått hjelp av sponsorer til både utstyr og penger, samt fått betalt for artikler jeg har skrevet og bilder jeg har tatt.

 

Jeg fikk en del engelske spørsmål også, men jeg tar disse norske i førsteomgang. Og som sagt så er det bare å spørre om det skulle være noe mer eller annet du lurer på 🙂 

/Line Victoria Sverdrup

RASERING AV UBERØRT NATUR KLIMASTEMPLES

Valgkampen er godt i gang, og det er ingenting som engasjerer mer enn miljø og natur. Utenfor Stortinget fredag 30. september stod det store folkemengder og brølte mot Stortinget og den miljøpolitikken som føres i dag. Vi krever endring og vi krever det nå.

Vi er mange som er opptatt av å snakke om Amazonas, verdens lunge, og alle de utrydningstruede artene som lever der. I flere uker har regnskogene stått i brann, uten at media har gitt det særlig oppmerksomhet. På sosiale medier derimot, har flere skrevet om disse brannene og det er samlet inn store summer for å redde regnskogen. Det er fantastisk å se at noe så viktig engasjerer så mange, men det skulle egentlig bare mangle.


Foto: Augustus Moltubakk

Her hjemme i Norge derimot, sitter vi med noen få uberørte områder, som bare den ivrigste multeplukker, mest eventyrlystne turgåer og lidenskapelige ørretfisker vet om. Områder som inneholder en haug med både planter og arter som er livsviktige for oss.

På våren begynte anleggsarbeidet for vindmølleanlegg på Flatanger i Trøndelag. Midt i fuglenes hekketid. Hver tredje fugleart i Norge er i tilbakegang eller i liten bestand. Det er ganske mange fuglearter.
Visste du at i Norge, så er fuglereir, egg og fugleunger vernet mot skade og unødvendige forstyrrelser?
Vil du kalle nedhugging av skog og sprenging av fjell, skade og unødvendige forstyrrelser? Det vil jeg.

Det er trist å være vitne til at noe så vakkert og ikke minst viktig, som norsk uberørt natur, går til grunne på grunn av vindmølleutbyggingen i Norge. Det bestemmes å sette opp vindmøller på områder som er lite påvirket av menneskelig aktivitet og inngrep. Det er få plasser i Norge at vi faktisk har slik natur som ikke er påvirket i noen som helst grad. Å beskytte disse verdifulle områdene burde være høyeste prioritering av Norge og politikerne. Det er ikke slik realiteten er.
Uberørte skoger, fjell og kyst blir rasert til fordel for “klimavennlig” kraft. Pengene fra denne kraften går til utlandet. Det borres, sprenges og det kjøres store lastebiler og gravemaskiner. Det puttes rør og anlegg ned i noe som engang var habitatet til en haug med arter. Vi skal lage grønn energi gjennom å rasere naturen. Er dette bærekraftig?


Foto: Augustus Moltubakk

La oss ikke bare tenke på dyrene som mister sine hjem. Men også menneskene som bor i disse bygdene. Menneskene som går ut døren og ut i naturen for å komme bort fra samfunnets stress og mas. Tradisjoner som har vært i flere hundre år. Mennesker som har fått forandret livet sitt gjennom å gå ut i disse skogene eller opp på fjellene, inhalert ekte norsk fjelluft og kommet tilbake til samfunnet som sterkere mennesker både psykisk og fysisk. Naturen betyr enormt for folket. De har en tilhørighet og en kjærlighet til marka som vi som bor rundt om i Norge godt kan forstå.
Hva er vi uten naturen? Det står mennesker i nærmarka og er vitne til at alt forsvinner rett foran øynene på dem. Av griske selskaper og et samfunn hvor profitt er alt. Skogen og fjellene blir ødelagt av noe som kalles grønn energi. Koste hva det koste vil. Om det så må være å sprenge og hugge ned det viktigste grønne vi har. Naturmangfoldet.


Foto: Augustus Moltubakk

Vi som samfunn har et ansvar. Politikerne har et ansvar. Vi skal være en bærekraftig verden. Vi skal ta vare på det som er viktig og vi skal gjøre alt i vår makt for at dyrene og naturen fortsatt kan være i harmoni om 100 år. Skal dette gå, så kan vi ikke ta vekk mer natur. Vi har et ansvar for at våre barn og barnebarn og kommende generasjoner skal kunne ha gleden av naturen på samme måte som vi har, og som våre forferde hadde før oss. Vi har et ansvar for at utrydningstruede arter skal vokse seg til sterke og sunne bestander. Arter skal bevares og forsvares som om det er det kjæreste vi har. For det ER, det kjæreste vi har. Uansett bakgrunn, interesser eller oppdragelse, så er vi alle en del av -og avhengige av naturen. Og fordi vi er det mest intelligente vesenet på denne planeten, gir det oss et større ansvar enn noen andre arter her på jorden.

Vi er alle enige om at vi trenger en endring innenfor energi. Og vi er alle for at energien skal produseres så grønt og bærekraftig som overhode mulig. Men det kan ikke gå til fordel for det lille av urørt natur som Norge har igjen. Det er jo den vi beskytter!
Vi har aksjonister, som risikerer å miste det som står dem nærmest. De anmeldes og de får bøter. Bøter for å beskytte vår natur og naturmangfoldet. Naturområder som har hatt og har stor betydning for dem. Flere av disse aksjonistene er også blitt arrestert. Straffet for å ha kjærlighet og for å kjempe tappert for det lille vi har igjen av natur her i Norge.
Men hvem skal straffe dem som ødelegger naturen vår? Hvem skal straffe dem som vedtar at fjell skal sprenges og skog skal nedhogges, til fordel for energi som selges til utlandet? Hvem skal straffes for at man forstyrrer og ødelegger hjemmet til vernede dyr i hekketiden? Fuglereir som går i bakken og revehi som sprenges? Hubroen, som er den største uglen i Europa? Den er rødlistet, kategorisert som sterkt truet. Visste du at denne kan bli opp til 19 år gammel? Hvem skal straffe de som bidrar til å utrydde hubroen, hugge ned deres reir og sprenge deres habitat?
Hvem skal vi straffe?


Foto: Bernt Østhus

Konsekvensene av utbyggingen er alvorlige. Både mennesker og dyr er avhengig av robust natur. Jo mer global oppvarming, jo fler naturkatastrofer. Det er da naturen må være robust. Ved slik utbygging gjøres naturen sårbar. Store verdifulle arealer vil gå tapt. 90% av alle rødlistede arter i Norge trues av arealendringer og arealødeleggelser. Når våre økosystemer blir ødelagt eller svekket, vil naturen og menneskene være svært sårbare for klimaendringer. Våtmarker, myr og skog er viktige som karbonlagre og beskytter oss mot flom og tørke. Når dette sprenges og hugges, vil dette påvirke oss i mye større grad enn vi kan se for oss. Avhengigheten av naturen er så stor at vi faktisk ikke har råd til å miste den.

Du som tilfeldigvis kom inn på dette blogginnlegget. Kanskje du ikke har noe sterkt forhold til naturen, eller noe spesielt stor behov for å være i den. Men du skal vite hvor avhengig du er av den. Det er vi alle. Og uansett hva slags forhold vi har til naturen, så har vi et ansvar for å beskytte den. Så vær så snill, husk at din stemme kan bety noe. Husk at du ikke bare stemmer for din egen del. Du stemmer for hubroen sitt reir, du stemmer for at vi har et rent og friskt fjellvann. Du stemmer for at vi fortsatt skal kunne plukke blåbær og molter på sensommeren. Du stemmer for at elg og reinsdyr kan gå over store urørte landområder for å finne seg en make. Du stemmer for at vi kan ha naturmangfold i Norge, med flere arter som utgjør store forskjeller i naturen. Du stemmer for at dine fremtidige barn og barnebarn har tilgang en sunn arena for læring og mestringsfølelse. Du merker det kanskje ikke nå. Men du vil merke det når flere av artene er dødd ut og mesteparten av naturen ikke er urørt lenger. Da vil du uten tvil merke det.
Innen den tid er det allerede for sent..


Foto: Bernt Østhus

Anbefaler deg å se NRK-dokumentaren “En kamp mot vindmøller”. Den vil gi deg innblikk i hvordan utbyggingen foregår og hvordan det berører naturen, dyrene og de som bor der. For å se dokumentaren, trykk HER.

/Line Victoria Sverdrup

Kilder:
https://www.dyrevern.no/andre_dyr/annet_om_andre_dyr/ta-hensyn-til-fuglene-i-hekketiden
https://naturvernforbundet.no/vindkraft/
https://tv.nrk.no/serie/valg-2019/2019/NNFA80002019/avspiller