ALASKA HUSKY vs GRØNLANDSHUND

Mange lurer på forskjellen mellom en Alaska husky og en Grønlandshund. Siden vi har begge deler, kan jeg fortelle litt om forskjellen og deres egenskaper. 
Først er det greit for de som ikke kjenner til disse rasene å vite at begge rasene går innunder kategorien “trekkhunder”, og er godt egnet til å bære kløv og trekke pulk. 

Alaska huskyen er først og fremst en god blandingshund, og mangler anerkjennelse som egen hunderase. Det er uklart når “rasen” oppstod, men den var et resultat av krysninger mellom ulike polare urhunder. 
Nåtidens Alaska husky er avlet opp over tid for å få frem den best egnede trekkhunden til konkurransekjøring, og ble introdusert for Norge gjennom Robert Sørlies prestasjoner i Iditarod i 2003. I de polare hunderasene ble det avlet inn blant annet Greyhound, Vorsteh, Pointer og Norsk fuglehund. Alle som kjenner til fuglehunder, vet at de løper til det er stopp. Det betyr at de løper seg helt ut, og dette er en av egenskapene som er ønsket i en Alaska husky. 
En Alaska husky har god kondisjon, og kan holde en jevn, høy hastighet over lang tid. Den er i tillegg svært tilpasningsdyktig. 

Men å skrive typiske egenskaper ved en Alaska husky er svært krevende. Nettopp fordi disse er en god blanding, er de også svært forskjellige i både utseendet og kropp. Du kan få en svær, godt pelset Alaska husky med god appettit. Men du kan også få en liten og spinkel Alaska husky, med dårlig pels og dårlig appetitt. Begge brukes til konkurransekjøring.  
Men en generelt god Alaska husky er en hund med god, tjukk pels. Den har god appetitt, og spiser når den får maten servert. Potene skal være slitesterke, og psyken skal være som en fuglehund: Løper til det sier stopp. 

Alaska huskyen er svært sosial, og trives best i flokk. Den krever mye mosjon, og egner seg for de som driver med hundekjøring og friluftsliv. Den har også sterke instinkter for flukt og jakt, noe vi alltid må ta hensyn til på tur. 


Stumpen, Alaska Husky. Foto: Augustus Moltubakk

Grønlandshunden er en av de eldste hunderasene, og har har direkte avstamning fra den første urhunden, som i sin tid var tamme ulver.
Den kom til Norge rundt 1900-tallet gjennom de store polarekspedisjonene ved endt oppdrag. Det var Grønlandshunder som førte Roald Amundsen til Sydpolen og muliggjorde Otto Sverdrups oppdagelser i Nord-Canada. De er også blitt brukt i en årrekke av norske fangstmenn og forskere i polare strøk. 

Grønlandshunden er en stor, robust og kraftig rase. Den har ingen utpreget vaktinnstinkt, da denne rasen har blitt brukt av initutter i det artiske Canada og på Grønland på nomadisk vis over lang tid. Disse var årlig på vandring etter jakt og fangst, og rasen fikk derfor ikke bygget opp en tilknytning til en spesifikk plass. Mens Alaska Malamuten for eksempel, som også er en urhundlignende polarhundrase, er blitt brukt av mennesker som ikke levde på nomadisk vis, men levde i landsbyer og hadde faste boplasser. Denne har derfor utviklet et bedre vaktinnstinkt enn Grønlandshunden. 

Grønlandshunden er også større og kraftigere enn Alaska huskyen. Den kan ferdes ute i all slags vær, og egner seg ypperlig til trekk av pulk og bæring av kløv. Den er mer robust enn Alaska huskyen, da potene og pelsen er bedre utviklet, og krever svært sjelden potesokker sammenlignet med en Alaska husky. 
Rasen egner seg ikke like godt til konkurransekjøring. Den er såpass uravlet, og ligner mer en ulv i psyken. Hvis jakten slår feil for en ulv, så må den ha krefter nok til å jakte neste dag. Mye av dette ligger igjen i Grønlandshunden. Du får aldri en Grønlandshund til å “ta ut alt”, på samme måte som en Alaska husky gjør. 

Vi merker godt på tur at Sarek (Grønlandshund) er tregere enn Stumpen (Alaska husky). Stumpen er lettere til bens og holder en høyere gjennomsnittsfart enn Sarek. Sarek trekker tyngre og brøyter seg mer gjennom terrenget med enorme krefter. Sarek er også mer primitiv, han er ikke avhengig av spor eller løyper. Han brøyter seg igjennom uansett. Sarek er også mer sta, og det krever enomt med jobbing og disiplin for å få en fin Grønlandshund. Men viser man hvem som er sjefen fra dag 1, vil du få en perfekt turvenn som ønsker å nyte naturen like mye som deg. Dette kommer godt med på tur. ​


Sarek, Grønlandshund
 

Begge rasene er svært lojale og sosiale. Våre hunder elsker mennesker begge to, og er din beste venn om du klør dem litt på magen. Det er ingen aggressivitet hos noen av dem, verken mot andre dyr eller mennesker, noe som er veldig misforstått, spesielt hos Grønlandshunden. 
Veldig mange mennesker viker unna når de ser Sarek, noe som er forståelig pga hans størrelse og vekt (45kg), men samtidig svært trist. Man går glipp av en helt fantastisk hund ved å ikke hilse på han/bli kjent med han. Han er like grei mot store hunder som små, og kommer overens med alle hunder i store flokker når vi er på besøk hos hundekjørere. Ingen av dem egner seg speiselt godt til å bo inne. Våre hunder står i hundegård med hundehus året rundt. På den måten bygger de også opp et godt grunnlag for en god pels, og dette kommer godt med på vintersturer når temperaturen bikker -25. 


Sarek som valp, her ca. 6 mnd gammel (t.v), Stumpen 4 år (t.h). Foto: Augustus Moltubakk

Jeg er svak for Grønlandshunden, da dette er rasen jeg har vokst opp med. Jeg er også veldig glad i dens arbeidsomhet og sosiale gemytt. Alaska huskyen er også en helt fantastisk rase som elsker å jobbe i alt slags vær, og begge egner seg godt om du er mye på tur og trenger en arbeidsom og lojal turvenn. 

24 kommentarer
    1. Det var artig å høre om forskjellene på disse to.
      Jeg hadde en bamse av en hund som var 1/4 Malamute. Men jeg tror det var mest pels som kom fra den. :O)
      Lynnet kom fra den Irske Ulvehunden.
      Krever polarhundene mer trim enn andre raser?

    2. Sonja: Så kjekt å høre at du syns det. Hehe ja, Malamuten må nok stå for pelsen der, de er jo relativt godt pelset.

      Altså, alle hunder krever jo sin trim. Men det varierer veldig fra rase til rase. En engelsk setter krever for eksempel like mye trim som en polarhund, men en litt annen type trim.

      Polarhunder er jo brukshunder, og derfor skal de brukes deretter. Og trimmes innenfor det man skal bruke de til, og i vårt tilfelle er det trekk og bæring av kløv. Man kan ikke ha en polarhund som selskap og kosehund, den er en 100% brukshund som selvfølgelig også KAN koses med.
      Men polarhunder krever en del trim, og de blir slitsomme å ha om de ikke brukes nok.

      Jeg vil si at alle hunder krever sin trim, men at en polarhund krever mer trim enn en cocker spaniel stemmer nok. Man trenger få en cocker spaniel til å trekke et tungt hjul bak seg på samme måte som vi gjør på våre hunder når vi trimmer dem, haha.

    3. kjenner meg igjen med at nesten ingen vill hilse på store hunder :/ grønnlandshunden min lager gråtelyder vær gang vi går forbi mennesker eller andre hunder siden han vill hilse :/ han er liten da bare 30 kilo 😛 veldig sosial rolig å fin kjempe glad i pusekatter å barn^^, <3 har en ah også men han er jo helt gæren, masse energi så er forskjell på de to merker jeg 😛 kjempe fine hunder du har ^^,

    4. Uff, ja, men det er typisk. Trist for menneskene da, de går glipp av flotte hunder! 🙂
      Ja, alaska huskyer har jo ofte mye energi. Så lenge de får utløp for energien er det fantastiske hunder! Tusen takk!?

    5. Hærlig og se andre også blogger om sine hunder, og forteller om gemyttet deres, Jeg elsker vennligheten til disse hundene, har aldri møtt på noen som har vert aggresive, Selv har jeg en Engelsk bulldog. Også en rase med mye personlighet, svært vennlig, Lady heter hun, og hun blogger om livet sitt, i bulldoghagen, akkurat nå har hun fått 6 valper. så det er travle tider. følg oss gjerne og Lady elsker og få kommentarer 😉

    6. Elsker polarhunder, selv har jeg eid Alaskan husky og Alaskan malamute 🙂 desverre måtte de omplasseres da vi flyttet i blokk, men AH flyttet bare til nabo leiligheten vi bodde i 🙂

    7. Så vakre de er <3 Jeg har selv en blanding av Alaska husky og Rottweiler, merker helt klart og tydelig at det er en utrolig spesiell hund som ikke akkurat er skapt for å ligge i sofaen i ukevis 😉 Jeg ser forresten med en gang at jeg må lese mye mer av bloggen din i kveld! 🙂

    8. Tone Madelen: De er virkelig herlige <3 Så leit, trist når hunder må omplasseres. Men godt at han ene ikke flyttet så altfor langt unna, jeg tror ikke jeg hadde klart å reise fra mine 🙁 Håper det går bra med Malamuten også, og at han fikk et godt hjem? <3

    9. bulldoghagen: Så hyggelig å høre at du likte innlegget 🙂 Jeg syns også det er spennende å lese om andres raser. Nei, de er svært misforståtte.. Man går virkelig glipp av noen herlige vesener ved å ikke hilse på dem. Skal absolutt sjekke ut bloggen til Lady <3 Og gratulerer til matmor med 6 valper, finnes ikke noe herligere enn det 🙂

    10. Hei, Jeg ble veldig overrasket da jeg så at stumpen er en Alaska husky? Veldig fin hund altså, men likner jo ikke overhodet på den klassiske huskyen med hvitt og sort ansikt, ofte blå øyne (eller en av hver) og spisse ører? -Nå er jeg ikke ekspert på husky altså, bare veldig interessert i hunder generelt. Kan du forklare hvorfor han ser så annerledes ut?
      Mvh Mari

    11. Mari: Hei Mari. Ja, Stumpen har ikke de typiske trekkene for en Alaska husky. Nå er det jo slik at Alaska huskyer avles veldig forskjellig, og kan ha utrolig mange forskjellige andre raser i blodet. Stumpen sin pappa er fra Alaska, og han var en typisk “village dog”, som de ikke helt visste hva slags gener inneholdt. Men det at Alaska huskyer ofte har blå øyne, stemmer ikke helt. Det er mange som har det, men det er ikke et “typisk” trekk for en Alaska husky. Det kommer bare an på hva slags øyne foreldrene har osv. Alaska huskyer kommer også med både spisse og hengerører. Drar du til en hundekjører-kennel vil du se at det er enormt stor forskjell på de forskjellige individene. Noen er små og spinkle, mens andre er store og kraftige. Noen har hengeører og andre har spisse ører. Kan se ut som to forskjellige raser. Men siden man ikke avler disse hundene opp etter utseendet, men heller fysiske og psykiske egenskaper, vil de ha svært forskjellig utseendet 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg