2. TUR: FEMUNDSMARKA NASJONALPARK

Reklame | Devold of Norway

                                                                                                                                 //Inneholder annonse

Fra arkivet: 10. April, 2018

For hver tur jeg er på, blir det lagt ut et blogginnlegg om turen. Min andre nasjonalpark på listen var Femundsmarka Nasjonalpark. 

Femundsmarka Nasjonalpark ble opprettet i 1971 og dekker et område på 597 km². Nasjonalparken ble opprettet for å «å bevare et stort, sammenhengende og i det vesentlige urørt skog- og fjellområde, å bevare landskapsformer med blant annet det særpregede dødislandskapet med blokkmark, morenerygger, sjøer og vannsystemer, og å bevare det naturlige biologiske mangfoldet med et egenartet plante- og dyreliv.»

Hvis man regner med områdene i Femundsmarka som går over svenskegrensen og inn i Sverige, regnes Femundsmarka som et av de største sammenhengende, urørte villmarksområdene i Sør-Skandinavia. Altså, ganske stort og veldig majestetisk!!

De fleste som reiser til Femundsmarka har enten med seg kano eller fiskeutstyr – eller begge deler. Nasjonalparken er også flott for de som liker å plukke bær, jakte eller bare være på tur. Femundsmarka har blitt rene friluftsparadiset, spesielt etter at Lars Monsen har tilbragt utallige timer i akkurat denne nasjonalparken, og er nå å regne som Norges navle for de som vil ferdes i uberørt natur med spesielt flotte fiskemuligheter. 

På grunn av fantastisk flott natur som egner seg både til barn og vokse, har derfor Femundsmarka flere oppmerkede stier som fører helt inn i Sverige, om man vil.

Det hekker mange fiskeørner innenfor nasjonalparken. Tilgang på mat i de grunne og fiskerike vannene, og gode hekkeforhold med gamle, flatkronede furutrær, er årsaken til den relativt store bestanden. Kongeørn, jaktfalk, hønsehauk og hubro hekker også i området. Det er derfor et ganske villt område, både for dyr og planter, og jeg skjønner godt hvorfor Norge vil bevare disse fantastiske landskapene. 

På grunn av de flotte turmulighetene i Femundsmarka som jeg selv har vært i på sommerstid, var jeg veldig spent på hvordan det ville være der på vinterstid. 


Helt nydelig på morgenen ved Kløfthåbu. Utrolig flott å se hvordan vannet og isen tiner etter en natt med -25. 

Vi ankom Elgå parkeringsplass 23. mars, og dro avgårde nordover oppover Femunden. Det var ca. -5 grader, og lett overskyet. I og med at vi kom litt sent avgårde, satte vi opp camp rundt 5 km fra Elgå, på langs med Femunden. 
Mye av turen ble tilbragt på Femunden. Her var det scooterspor, og vi fikk vind i ryggen. Strålende sol, men kaldt på natten. Vi valgte å ikke ha med telt på denne turen, og brukte kun tarp. 
Men underveis skjønte jeg at denne turen ikke kom til å bli like lang som jeg hadde håpet på. Det var ingen oversikt over hvor disse scootersporene førte hen. Vi fulgt disse så langt vi kunne, satte opp en camp ved Nedre Roasten, og fortsatte å følge scootersporene til vi kom til Kløfthåbua, en bu eid av Statskog. Men deretter fortsatte sporene i retning Sverige, hvor vi ikke hadde tenkt oss innover. Med to sterke og store bikkjer legger du fort ganske lange avstander bak deg, som gjorde at vi hadde kommet lengre på noen få dager enn det vi hadde trodd.  
Letteste løsning hadde vært å gå utenfor sporet, og lage vårt eget spor og runde slik vi gjorde i Rondane Nasjonalpark. Problemet med det var at det var så skarp skare, og dyp løssnø under. Bikkjene tråkket rett igjennom, og pulkene ble for tunge for dem å trekke i slik dyp snø. I tillegg fikk spesielt Stumpen sår på bena fra all skaren, og vi bestemte oss å følge scootersporet tilbake, samme vei som vi kom fra, etter å ha nådd Kløfthåbua. Da vi kom til Nedre Roasten igjen, valgte vi å ta til høyre mot Røvollen DNT-hytte, slik at vi fikk en runde ned til Femunden dagen etter. 

Turen ble derfor ikke like lang som jeg hadde håpet på og som vi hadde planlagt, og vi ankom Elgå på onsdag i stedet for på lørdag. Men det ble fortsatt en fantastisk tur, med flott vær, temperaturer ned til -30 på natten, påskeglade mennesker og fornøyde bikkjer. 
Underveis gjorde jeg meg opp noen meninger om Femundsmarka Nasjonalpark på vinterstid (i det området vi var):

Positive: 

❆ Flott urskog og mange dyrespor som gir deg skikkelig villmarksfølelse

❆ Mange store vann som gjør det enkelt å ferdes der på vinterstid så lenge isen er trygg og du ikke går igjennom skaren 

❆ Fine buer eid av Statskog som gjør at du kan unne deg litt hytteliv (gjennomtrekk i bua er en del av sjarmen)

❆ Skal være bra med isfiske (vi prøvde oss ikke så altfor mye på det)

❆ Mye trær og odder som gjør det enkelt å sette opp tarp. Du trenger egentlig ikke ta med deg telt om du ikke føler at du absolutt må

❆ Mye dyreliv, noe som er svært positivt for parken

Negative: 

❆ Dårlig oversikt over hvor scootersporene fører, og de vi møtte på scooter visste ikke..

❆ Bærer preg av at det er et svært populært område, litt mangel på ved (spørs selvfølgelig litt hvor du er)

❆ Litt for få scooterspor, man blir avhengig av det ene scootersporet som er der og du vet ikke helt hvor det tar deg


Det er litt kaldt idet du kommer ut av soveposen, men du får fort varmen når du får kledd på deg gode og varme klær.

Frokost: Hjemmelaget müsli, med vikingmelk og vann. Gir godt med energi og metthetsfølelsen varer lenge.​

Pakking av pulken. Vi bruker Sea to Summit pakkposer. Disse gjør det enkelt å pakke, samtidig som du alltid vet at klær og sovepose holder seg tørt.


Camp 2: Nedre Roasten. Dårlig med ved her, men fikk fortsatt laget oss et fint bål. Godt å skifte til litt tjukkere klær når man har fått satt opp camp.

 
Idyll ved bålet. 


En jente som har vært i solen + to fornøyde bikkjer på Kløfthåbua (Statskog)


Vi hadde fantastisk påskevær hele turen. Her fra en nydelig odde midt på Femunden hjemover, retning Elgå. Snøen smelter og solen kan nytes på et varmt reinskinn. I bakgrunnen kan du se scooterløypen som vi fulgte over Femunden. 

Vi skrives!

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg